Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

A tetőszigetelés lépései, anyagai, eszközei

A tetőszigetelés anyagai eszközei lépései

A tetőtér ̶ legyen akár kihasználatlan vagy használatban lévő, lakott vagy beépítetlen ‒ nagyon fontos szerepet játszik a ház klímájának kialakításában.

Nem csak télen fontos a tetőszigetelés, hiszen az utóbbi években egyre szélsőségesebb időjárás jellemzi hazánkat is, amely nehezen tolerálható, forró időszakokkal jár a nyarak folyamán.

A szolgáltatók felmérései alapján lassan ugyanannyit költünk hűtésre a nyári időszakban, mint fűtésre a téli szezonban. Ennek megfelelően mondhatjuk, hogy az év minden napján meghatározó a közérzetünk szempontjából, hogy a tetőterünkben megfelelő-e a szigetelés. Ennek szempontjairól korábbi a cikkünkben írtunk.

 

Miért fontos a tető szigetelése?

A padlástér szigetelésének egyik funkciója, hogy télen ne engedje ki a ház melegét, nyáron kizárja a hőséget. Ezen kívül szerepet játszik a párazárásban is, a hőhidak megszüntetésében, a penészedés megelőzésében is.

Újonnan épülő házaknál már előírás a tető hőátbocsátási tényezőjének alacsony szinten tartása, de a régebbi építésű ingatlanoknál is fontos a tető jól átgondolt és szakszerű szigetelése, nem csak a komfortérzet megteremtése, de a rezsiköltség csökkentése miatt is.

 

A tetőszigetelés fajtái és módjai

Attól függően, hogy használatban van-e a padlástér, és ha igen, akkor mire és hogyan használjuk (lakhatás vagy tárolás), különféleképpen képzelhetjük el a tető szigetelését.

Ha a tetőteret nem fogjuk használni, elegendő a tető alatt található födém szigetelése, de javasolt egy páraáteresztő fólia felhelyezése is.

A födém szigetelésére alkalmas a polisztirol, a grafitos polisztirol, illetve a különféle szálas szigetelőanyagok, vagyis a különféle ásvány- vagy üveggyapotok. Mindegyik típusból minimum 10 cm-es vastagságban gondolkodjunk, a helyi viszonyok figyelembevételével. Nagyobb vastagság esetén ez akár két rétegből is elérhető, amelynek elemeit átkötéssel helyezzük el.

A ferde tető szigetelése összetett feladat, hiszen sok esetben tetőszerkezetet alkotó szarufákat is szigetelni kell. Ennek az az oka, hogy fa hőáteresztő képessége más, mint a szigetelőanyagé, és így, ha nem kerül szigetelésre, a gerendák hőhidakat alkothatnak, amelyek elvezetik a meleget. A szarufák szigetelése történhet alulról vagy felülről. Az előbbi esetben számolni kell azzal, hogy a térből sok helyet elvesz, az utóbbi esetben pedig olyan szigetelőanyagot kell választani, amely elbírja nem csak a lécezés és a cserepek, hanem az időnként a tetőre nehezedő környezeti erők súlyát-nyomását (szél, hó stb.). A külső szigetelést érdemes akkorra időzíteni, amikor a tető elemei (pl. a cserepek) cserére szorulnak.

Ha használni akarjuk a padlásteret, attól függően, hogy mire használjuk, többféle tetőszigetelési mód közül válogathatunk. A választásban döntő szerepet játszik a megfelelő hőátbocsátási tényező eléréséhez szükséges vastagság (illetve az, hogy ez a vastagság a felhelyezés után mennyit vesz el a hasznos belső térből), a szigetelőanyag felvitele után képződő felület (pl. a purhabos, fújható papíros szigetelés látványra nem szép, a felülete nem egyenletes és nem vakolható). A födém esetében pedig döntenünk kell arról, hogy lépésálló anyagokkal dolgozunk-e, vagy szervízutakat, esetleg masszív járófelületet alakítunk ki a szigetelés fölé, a padlástér hasznosításához.

 

A tetőszigetelés lépései

Abban az esetben, ha a tető szigetelése a födém padlástér felőli szigetelésében merül ki, egyszerűbb dolgunk van, főleg, ha a lépésállóság nem szempont. El kell döntenünk, hogy fújható, táblás vagy szálas szigetelőanyagot választunk, majd gondoskodnunk kell a szigetelőanyag pára elleni védelméről és a födém alatti helyiség párájának megfelelő távozásáról is. Fújható szigetelést akkor érdemes választani, ha a padlástérben sok tereptárgy (pl. kémény) található, esetleg számos be- és kiugró falazat miatt sokat kellene a táblás szigetelőanyagot szabdalnunk. A páravédelem kérdését általában úgy szokták megoldani, hogy a szigetelés alá párazáró, fölé páraáteresztő fóliát helyeznek el.

Ha a födém járhatósága fontos, válasszunk lépésálló szigetelőanyagokat vagy döntsük el, hogy szervízutakkal, esetleg masszív emelt padlózattal oldjuk meg ezt a kérdést.

A tetőhéj szigetelését, ha a szarufák között szeretnénk megoldani, akkor is választhatunk táblás szigetelést, de általában kényelmesebb a fújható változat. Ha a szarufák alatt kívánunk szigetelni, arra a táblás szigetelőanyagok között találhatunk alkalmas típust. A szarufák alatti gyapotos szigetelés jó kiegészítője lehet a szarufák közötti befújt szigetelésnek is. Itt is nagyon ügyelni kell a párazárásra, vagyis arra, hogy se a környezetből, se a beltérből ne juthasson nedvesség a szigetelésbe, de a ház belsejéből hagyjuk eltávozni a felesleges nedvességet.

Kapcsolódó cikkek:

Útmutató a megfelelő tetőszigeteléshez

Mit kell tudni a hungarocell szigetelésről?

Az üveggyapot tulajdonságai és használata

Minden, amit a kőzetgyapot szigetelésről tudni kell

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  4 rétegű párazáró tetőfólia
  150 cm széles
  Hőtükrös
  A hőszigetelés fűtött oldalára
  Teljes biztonságot nyújt lég- és párazárásban
  Nagy szakítószilárdságú
  Rugalmas, könnyen beépíthető
  180g/m2
  75 m2/tekercs
  A terméket folyóméterben értékesítjük

  Raktáron, több mint 1000 m2
  1 075 Ft / m2
  Megnézem

  Terhelhető, lépésálló
  Födém, padló, lapostető esetén ideális választás
  Régi és új épületek esetén is alkalmazható
  Jó szigetelőképesség
  Egyszerűen kivitelezhető
  Kis súly mellett jó szilárdság
  Fehér színű
  A terméket bálában értékesítjük
  0,5 m2/tábla
  12,5 m2/bála

  Raktáron, több mint 10 m2
  910 Ft / m2
  Megnézem