A tetőszigetelés lépései, anyagai, eszközei

Építőanyag.hu

A tetőszigetelés anyagai eszközei lépései

A tetőtér ̶ legyen akár kihasználatlan vagy használatban lévő, lakott vagy beépítetlen ‒ nagyon fontos szerepet játszik a ház klímájának kialakításában.

Nem csak télen fontos a tetőszigetelés, hiszen az utóbbi években egyre szélsőségesebb időjárás jellemzi hazánkat is, amely nehezen tolerálható, forró időszakokkal jár a nyarak folyamán.

A szolgáltatók felmérései alapján lassan ugyanannyit költünk hűtésre a nyári időszakban, mint fűtésre a téli szezonban. Ennek megfelelően mondhatjuk, hogy az év minden napján meghatározó a közérzetünk szempontjából, hogy a tetőterünkben megfelelő-e a szigetelés. Ennek szempontjairól korábbi a cikkünkben írtunk.

Miért fontos a tető szigetelése?

A padlástér szigetelésének egyik funkciója, hogy télen ne engedje ki a ház melegét, nyáron kizárja a hőséget. Ezen kívül szerepet játszik a párazárásban is, a hőhidak megszüntetésében, a penészedés megelőzésében is.

Újonnan épülő házaknál már előírás a tető hőátbocsátási tényezőjének alacsony szinten tartása, de a régebbi építésű ingatlanoknál is fontos a tető jól átgondolt és szakszerű szigetelése, nem csak a komfortérzet megteremtése, de a rezsiköltség csökkentése miatt is.

A tetőszigetelés fajtái és módjai

Attól függően, hogy használatban van-e a padlástér, és ha igen, akkor mire és hogyan használjuk (lakhatás vagy tárolás), különféleképpen képzelhetjük el a tető szigetelését.

Ha a tetőteret nem fogjuk használni, elegendő a tető alatt található födém szigetelése, de javasolt egy páraáteresztő fólia felhelyezése is.

A födém szigetelésére alkalmas a polisztirol, a grafitos polisztirol, illetve a különféle szálas szigetelőanyagok, vagyis a különféle ásvány- vagy üveggyapotok. Mindegyik típusból minimum 10 cm-es vastagságban gondolkodjunk, a helyi viszonyok figyelembevételével. Nagyobb vastagság esetén ez akár két rétegből is elérhető, amelynek elemeit átkötéssel helyezzük el.

A ferde tető szigetelése összetett feladat, hiszen sok esetben tetőszerkezetet alkotó szarufákat is szigetelni kell. Ennek az az oka, hogy fa hőáteresztő képessége más, mint a szigetelőanyagé, és így, ha nem kerül szigetelésre, a gerendák hőhidakat alkothatnak, amelyek elvezetik a meleget. A szarufák szigetelése történhet alulról vagy felülről. Az előbbi esetben számolni kell azzal, hogy a térből sok helyet elvesz, az utóbbi esetben pedig olyan szigetelőanyagot kell választani, amely elbírja nem csak a lécezés és a cserepek, hanem az időnként a tetőre nehezedő környezeti erők súlyát-nyomását (szél, hó stb.). A külső szigetelést érdemes akkorra időzíteni, amikor a tető elemei (pl. a cserepek) cserére szorulnak.

Ha használni akarjuk a padlásteret, attól függően, hogy mire használjuk, többféle tetőszigetelési mód közül válogathatunk. A választásban döntő szerepet játszik a megfelelő hőátbocsátási tényező eléréséhez szükséges vastagság (illetve az, hogy ez a vastagság a felhelyezés után mennyit vesz el a hasznos belső térből), a szigetelőanyag felvitele után képződő felület (pl. a purhabos, fújható papíros szigetelés látványra nem szép, a felülete nem egyenletes és nem vakolható). A födém esetében pedig döntenünk kell arról, hogy lépésálló anyagokkal dolgozunk-e, vagy szervízutakat, esetleg masszív járófelületet alakítunk ki a szigetelés fölé, a padlástér hasznosításához.

A tetőszigetelés lépései

Abban az esetben, ha a tető szigetelése a födém padlástér felőli szigetelésében merül ki, egyszerűbb dolgunk van, főleg, ha a lépésállóság nem szempont. El kell döntenünk, hogy fújható, táblás vagy szálas szigetelőanyagot választunk, majd gondoskodnunk kell a szigetelőanyag pára elleni védelméről és a födém alatti helyiség párájának megfelelő távozásáról is. Fújható szigetelést akkor érdemes választani, ha a padlástérben sok tereptárgy (pl. kémény) található, esetleg számos be- és kiugró falazat miatt sokat kellene a táblás szigetelőanyagot szabdalnunk. A páravédelem kérdését általában úgy szokták megoldani, hogy a szigetelés alá párazáró, fölé páraáteresztő fóliát helyeznek el.

Ha a födém járhatósága fontos, válasszunk lépésálló szigetelőanyagokat vagy döntsük el, hogy szervízutakkal, esetleg masszív emelt padlózattal oldjuk meg ezt a kérdést.

A tetőhéj szigetelését, ha a szarufák között szeretnénk megoldani, akkor is választhatunk táblás szigetelést, de általában kényelmesebb a fújható változat. Ha a szarufák alatt kívánunk szigetelni, arra a táblás szigetelőanyagok között találhatunk alkalmas típust. A szarufák alatti gyapotos szigetelés jó kiegészítője lehet a szarufák közötti befújt szigetelésnek is. Itt is nagyon ügyelni kell a párazárásra, vagyis arra, hogy se a környezetből, se a beltérből ne juthasson nedvesség a szigetelésbe, de a ház belsejéből hagyjuk eltávozni a felesleges nedvességet.

Webáruházunkban mindent megtalálsz, ami a szigeteléshez kell.

Kapcsolódó cikkek:

Útmutató a megfelelő tetőszigeteléshez

Mit kell tudni a hungarocell szigetelésről?

Az üveggyapot tulajdonságai és használata

Minden, amit a kőzetgyapot szigetelésről tudni kell

Kapcsolódó termékek