Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Minden, amit a vakolóanyagról tudni érdemes

Vakolás

Függetlenül attól, hogy családi házról vagy más jellegű épületről van szó, a vakolás jelentős részét teszi ki az építkezési időnek. Nem véletlen, hogy ezen a területen folyamatosan keresik az újításokat, amikkel fel lehet gyorsítani a folyamatot.

A vakolat megfelelő felhordása és száradása akár napokat is igénybe vehet. Ezt az időmennyiséget azonban a manapság már gombamód szaporodó építkezések nem igazán engedhetik meg maguknak. Erre lehet kiváló megoldás az úgynevezett száraz habarcs, amely nem más, mint egy gyárilag előre kikevert por. Különféle kötést, töltést és egyéb tulajdonságokat javító adalékokat tartalmaz, amelyhez elegendő vizet keverni, és máris lehet vele dolgozni.

 

Minőség

Az általános szárazhabarcs tökéletes vakolásra és felületképzésre egyaránt. Ezek általában mészből, cementből vagy egyéb gipszbázisú anyagból készülnek. De vannak speciális típusok is belőle, amelyek a fenti feladatokon túl valamilyen extra tulajdonsággal is rendelkeznek. Ilyen lehet például az extra vízzárás, hőszigetelő képesség, esetleg a sav- és lúgállóság is. Ezek a cementen, mészen vagy gipszen felül többnyire más alapanyagot, például vízüveget is tartalmazhatnak.

Ahogy az építkezés minden fázisában, úgy itt is vannak különféle minőségi eltérések két vakolóanyag között. Ha valahol, akkor itt biztosan elmondható, hogy ezen nem érdemes spórolni. A rosszabb minőségű habarcs jóval nehezebben tapad, a mozdulatokat ismételgetni kell, és mikor végre a helyén is marad, utána is csak imádkozni lehet, hogy ott is maradjon. Órákkal megnyújtja a vakolás időtartamát, vagyis a munkadíj miatt sem éri meg ilyet vásárolni. Mindemellett jellemzően lassabban is szárad, valamint darabos, azaz nem lehet szép sima felületet kialakítani vele.

Ehhez képest a kiváló minőségű vakolóanyag ára zsákonként általában csak pár száz forinttal kerül többe. Megéri a többletkiadást, mert homogén, könnyen lehet vele dolgozni, gyorsan szárad. A száradás után pedig a gletteléshez is kevesebb glettanyag kell. Következésképp érdemes kicsit többet áldozni a minőségre, hogy megelőzzük a dupla - vagy egy korai renoválás esetén akár tripla - költségeket.

 

Mennyiség

Persze, az sem mindegy, mennyit vásároljunk a vakolóanyagból. Nem túl jó érzés állandóan a szakboltba rohangálni a munka kellős közepén, ahogy az sem nagy öröm, ha ránk marad egy nagy adag belőle a végén. A helyes mennyiség meghatározásához tudnunk kell, hogy milyen vastagságban fog felkerülni a falra a vakolat. Külső vakolatnál általában 20 millimétert, belső vakolatnál pedig 10 millimétert érdemes számolni. Szerencsére minden terméken feltüntetik az anyag úgynevezett kiadósságát külső, belső és finomvakoláshoz is.

Ez az érték kilogramm/négyzetméterben van megadva, így a pontos számoláshoz tudnunk kell a vakolandó falfelület nagyságát. Mérjük le hozzá a falak szélességét és magasságát, a két számot szorozzuk össze, és megvan az adott felület területe. Ha minden falat lemértünk, adjuk össze a területüket. Két jellemző hibát szoktak itt elkövetni: a plafont kifelejtik a számolásból, illetve az ablakok és ajtók által elfoglalt területet pedig nem vonják ki a végeredményből. Ha megvan a szükséges szám, szorozzuk meg a vakolóanyagon található kiadóssággal, és meg is van, mennyit kell vásárolnunk belőle.

Kapcsolódó cikkek
Előre kevert építőanyagok
Házépítés lépésről lépésre – anyagok falazáshoz
Mit tehetünk a penészedő fal ellen?
 

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  Falfelületi egyenetlenségek kitöltésére
  Beltéri felhasználásra
  0-10 mm rétegvastagságig
  Fehér 
  Anyagszükséglet: 0,95 kg/m2/mm
  20 kg/zsák
  50 zsák/raklap

  Raktáron, több mint 50 zsák
  4 080 Ft / zsák
  Megnézem

  Kézi alapvakolat
  Kül- és beltéri felhasználásra
  Jó páraáteresztő képességű
  Nagy szilárdságú
  Anyagában simítható
  Kézi felhordásra van optimalizálva
  10-20 mm rétegvastagságban
  Anyagszükséglet: 14 kg/m2, 1 cm rétegvastagságban
  40 kg/zsák

  Raktáron, több mint 500 zsák
  2 940 Ft / zsák
  Megnézem

  Fogazott kéziszerszám padló- és csemperagasztóhoz
  Soft markolattal
  Rozsdamentes acél
  10x10 mm-es fogazat
  28x13 cm

  Raktáron, 6 db
  2 820 Ft / db
  Megnézem