Termékek
Termékek
25 év tapasztalat
25 év tapasztalat
Több mint 25 éve azon dolgozunk, hogy legyen egy építőanyag kereskedés, ahol egyszerre mindent beszerezhetsz. Ez idő alatt több ezer családi ház felépítését, és több tízezer lakás- és házfelújítást segítettünk minőségi anyagokkal, szakértelmünkkel.
óriási raktárkészlet
óriási raktárkészlet
Magyarország egyik legnagyobb építőanyag termékkínálatára és közel 150 gyártó kínálatából álló raktárkészletünkre bizalommal építhetsz, így nem kell heteket, hónapokat várnod.
országos szállítás
országos szállítás
20 saját tehergépkocsiból álló flottánk, valamint partnereink szállítási szolgáltatása garanciát jelent arra, hogy rendelésed a lehető legrövidebb időn belül, költséghatékonyan eljusson hozzád.
szakértő ügyfélszolgálat
szakértő ügyfélszolgálat
Ügyfélszolgálatunk mögött szakképzett, az építőanyagok területén széles körű termékismerettel rendelkező tanácsadó kollégáink állnak. Akár kezdő, akár tapasztalt építőanyag-vásárló vagy, tudunk segíteni. Fordulj hozzánk bizalommal!
állandó kedvezmények
állandó kedvezmények
Oldalunkat érdemes rendszeresen meglátogatnod, mert állandóan bővülő, minőségi termékválasztékkal és kedvező árakkal várunk.
14 napos elállás
14 napos elállás
Nálunk nem kockáztatsz, mert 14 napon belül bármikor meggondolhatod magad, és mi szó nélkül visszavesszük a megvásárolt termékeket, és visszaadjuk a pénzedet.

Mikor milyen építési munkákat érdemes végezni?

Festés

A legtöbb tevékenységnek megvan a maga szezonalitása, és ez alól az építési munkák sem kivételek.  Gyakran hallani, hogy tavasszal és ősszel van az építkezési főidény, télen pedig a holt szezon. De valóban nem szabad a mínuszokban a legtöbb építőanyaggal dolgozni, vagy vannak olyan teendők, amelyeket nem befolyásol a hideg idő?

Házépítés vagy lakásfelújítás során fontos tisztában lenni azzal, hogy milyen hőmérsékleten lehet egy-egy anyagot tárolni és használni, vagy melyik műveletet szabad adott évszakban vagy időjárási körülmények között elvégezni.

Az építkezés egyik első lépése a tervezés és az építőanyagok kiválasztása, és ennek kapcsán már el is dől, hogy melyek azok az évszakok, amikor lehet a munkával haladni, és melyek azok az időszakok, amikor nem ajánlott szinte semmibe sem belefogni.

Építési munkák szezonalitása

Tavasz és ősz

Az alapot nem tanácsos őszi, esős időben kiásni, vagy akár jó időben a kiásás után hosszabb szünetet tartani, mert pár nap alatt is könnyen tönkremehet a munkagödör. Amennyiben esőre lehet számítani, ne kezdjünk bele a vakolásba és színezésbe, mert könnyedén foltossá válhat a fal, ami utólag sem szárad meg, hanem úgy marad. Ha nem tudtuk az eső előtt időben végezni, akkor fóliával takarjuk le a kész munkálatokat, és az egyszer már lefestett, de megázott falat pedig száradás után célszerű homlokzatfestékkel átfesteni.

A vasalt aljzat kiépítésére a tavasz alkalmas leginkább, amikor még nincs kiszáradva a talaj, de már nem is nedves a téli időtől. Ennek során ügyelni kell arra, hogy a beton tökéletesen befolyjon a betonacél hálójába, és az alsó harmadánál helyezkedjen el.

Március elejétől már a hőmérséklet is engedi, hogy problémamentesen nekiállhassunk a falazásnak, és ne szóljon közbe a hideg vagy a csapadék.

A tavasz és az ősz a legoptimálisabb időintervallum a homlokzati hőszigetelés számára: ez ugyanis ragasztást igényel, és sem a magas, sem az alacsony hőmérséklet nem tesz jót neki, így sem télen, sem nyáron nem érdemes hozzáfogni.

Nyár

A nyári meleg és száraz időnek köszönhetően ebben az évszakban szinte csak egyetlen dolog tántoríthat el minket az építési munkálatoktól: a forróság. Kánikulában különösen ügyelni kell a munkások egészségére, védőitalt és árnyékos pihenőhelyet kell biztosítani. Nyáron egyébként gyorsan és szépen lehet dolgozni, hiszen a levegő hőmérsékletének köszönhetően minden hamarabb megköt és megszárad, nem nedves a talaj, beltéri változtatások esetén pedig könnyen lehet mozogni és szellőztetni.

Tél

Építkezés szempontjából a tél a lehető legrosszabb periódus. Legalábbis hosszú éveken át ebben a hitben éltünk és nem is foglalkoztunk a benne rejlő lehetőségekkel. Az utóbbi időben azonban egyre többen és bátrabban vágnak bele a ház falazásába ezekben a hónapokban is. Arra viszont ügyelni kell, hogy a habarcs megfagyása jelentős problémát okozhat, és a munkavédelmi előírások betartása sem egyszerű, ha nagyon zord az időjárás.

Ha egy beltéri tisztító festéshez szeretnénk hozzákezdeni, külső glettelés és faljavítási munkálatok nélkül, akkor azt télen is nyugodtan bevállalhatjuk, de temperáló fűtésre szükség lesz.

A falazáshoz hideg időben cementhabarcsot – vagy cementtel feljavított mészhabarcsot kell használni. Figyelni kell arra, hogy a hőmérséklet nehogy megfagyassza (4-12 óráig) a habarcsot, és ezzel megakadályozza a szilárdulását elősegítő vegyi folyamatot. Törekedni kell a megfelelő vízmennyiség adagolására a habarcskészítésnél: ne legyen sok, mert az a habarcs romlását okozhatja, és ne legyen túl kevés, mert a tégla egyébként is szív el a folyadékból. A hideg időben falazás során még nagyobb figyelmet kell szentelni a szerkezeti és technológiai követelményeknek.

Falazás télen

Télen a vakolás is beleférhet, de csakis és kizárólag akkor, ha a hőmérséklet minimum 5 Celsius fok, és ez alá éjszaka sem megy, különben esztétikai jellegű hibák léphetnek fel, vagy megfagy a vakolat. Külső vakolás esetén fóliázzuk le a kész felületet, illetve lakott épületnél használjunk fűtést vagy légbefúvókat.

Észben kell tartani, hogy a téli szezonban végzett építési munkák színvonala általában nem éri el a száz százalékot, ezért ha módunkban áll, akkor várjuk meg a jobb időt. Fagypont környékén egyáltalán nem szabad kültéri munkálatokat folytatni, hiszen több kárt okozunk, mint amennyi hasznot remélhetünk.

Blogunkban a továbbiakban részletesebben is ki fogunk térni az egyes szezonokban végezhető építési munkákra.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre!

Építkezel, vagy éppen otthonodat szeretnéd felújítani, de szükséged van egy kis segítségre?

Építőanyag tippek, javaslatok

 

 

 

 Az építőanyag.hu hírleveleiben hasznos információkkal, építkezési praktikákkal látunk el Téged, hogy a leendő otthonod tényleg tökéletes legyen, és a legjobb minőségű építőanyagokat tudd kiválasztani. Akciós termékeinkről is első kézből kapsz tájékoztatást, így nemcsak hogy jó döntést hozol, de spórolhatsz is!

Kapcsolódó termékek

  EPS 80 homlokzati hőszigetelő lemez
  Régi és új épület homlokzatára egyaránt alkalmas
  Kiváló hőszigetelő képességű
  Megtakarítást eredményez a fűtési költségben
  Fehér színű
  50x100 cm; 0,5 m2/táblaméret
  12 m2/bála
  A terméket bálában értékesítjük

  Raktáron, több mint 10 m2
  725 Ft / m2
  Megnézem

  Kompozitos portlandcement
  Kisebb betonozástól a házépítésig használható
  Esztrich betonok, vakolatok, habarcsok készítésére
  Zsalukőbe, kerítés és járda betonozáshoz, vasbetonhoz, házépítéshez
  "Zöld" zsákos cement 
  56 zsák/raklap

  2 300 Ft / zsák
  Megnézem

  Gyárilag előkevert szárazbeton
  Beltérben és fedett kültérben is használható 
  Anyagszükséglet: 20 kg/m2/cm
  40 kg/zsák
  30 zsák/raklap
   

   

  Raktáron, több mint 100 zsák
  1 830 Ft / zsák
  Megnézem