Ezekre a gépi szerszámokra lesz szükség a műhelyben

Építőanyag.hu

ezekre a gépi szerszámokra lesz szükségetek a barkácsműhelyben

A barkácsműhelyek egyre népszerűbbek. Nem csak azért, mert a barkácsolás kitűnő hobbi, hanem azért is, mert sok esetben olcsóbban megoldhatjuk a ház körüli javításokat, felújításokat, szereléseket.

Még szakemberre sem kell várnunk, hanem megfelelő gépekkel és szaktudással profi munkát tudunk végezni, ha jól felszerelt barkácsműhellyel rendelkezünk.

Végezhetünk asztalosmunkát (mint amilyen a lambériázás, a laminált padló lerakása, lugas építése, kerítéslécek elkészítése), dolgozhatunk fémekkel, mi magunk festhetjük ki a lakást, burkolólapot fektethetünk le, gipszkartonból polcot készíthetünk, és számtalan más feladatot is elvégezhetünk, ha van egy jól felszerelt barkácsműhelyünk.

Korábbi cikkeinkben segítséget adtunk ahhoz, hogy milyen legyen az otthoni műhely berendezése, milyen alapvető szerszámokra lesz szükség, most pedig azokkal a gépi szerszámokkal ismertetünk meg, amelyeknek helyük van az otthoni műhelyben is.

Fúrógép

Az egyik leggyakrabban használt és legnélkülözhetetlenebb eszköz a háztartásban ez a termékcsoport. Fúrhatsz vele téglafalat, betont, csempét, fát, különböző fémeket, de még műanyag és üveg fúrására is használhatod.

Természetesen nem egyetlen típusú fúró és fúrószár oldja meg az összes feladatot. Téglához, Ytonghoz például ütvefúró szükséges, amelyhez vídialapkás fúrószárral kell ellátni az eszközt. Ezek a műanyag tiplikhez méretezve kaphatók. Fémekhez csiszolt hegyű fúrószárat válassz, és kapcsold ki az ütvefúró funkciót. Fához szintén erre alkalmas fúrószárat szerezz be, és itt is kapcsold ki az ütvefúró funkciót.

Egy általánosságban használt fúróban is cserélni kell a fejeket az anyagtól és a furat nagyságától függően, ezért szükséged lesz fúró- és csavarozókészletre.

Ehhez a munkához szerezz be védőszemüveget, mert például a fémszilánkok komoly szemsérülést okoznak. Nagyobb munkákhoz vegyél munkavédelmi maszkot az apró szemcsék belélegzése ellen, az ütvefúróhoz pedig használj zajvédőt és munkavédelmi kesztyűt is. Mindig gondoskodj védőfelszerelésről a műhelyedben.

Csavarbehajtó

Igencsak meggyorsíthatjuk a munkát egy csavarbehajtó segítségével, akár összeszerelünk valamit, akár egy csavartól akarunk megszabadulni.

A teljesség igénye nélkül használható többek közt:

  • lapra szerelt bútorok összeszerelésénél vagy szétszedésénél,
  • autószerelésnél,
  • fölösleges csavarok eltávolításánál,
  • asztalosmunkáknál,
  • lakásfelújítás során új lakberendezési tárgyak falra vagy falhoz rögzítéséhez.

Egy otthoni műhelyben a legpraktikusabbak a kisméretű, akár akkus, akár elektromos csavarbehajtók. Különböző bitfejek befogadására alkalmas tokmánnyal képesek minden csavarbehajtó betét fogadására, méretüknél fogva nehezen hozzáférhető helyen is lehet velük dolgozni.

Az egyszerű csavarbehajtókon kívül tarts a barkácsműhelyben akkus fúró-csavarozógépet is. Nagyon hasznos berendezések, mivel a csavarbehajtók tokmányát (a fúró befogadására szolgáló alkatrészt) úgy alakították ki, hogy szükség esetén fúróhegyeket is lehessen hozzá csatlakoztatni. A csavarbehajtót átlagos feladatok elvégzésére tervezték, barkácsműhelyben kiválóan használható.

A legerősebb kategória a csarvarbehajtáson és a fúráson kívül már az ütvefúrást is tudja. Itt meg kell azonban jegyezni, hogy egy panellakás betonfalához, vasalt betonhoz nem lesz elég, ilyen helyeken speciális betonfúróra van szükség.

A csavarbehajtó akkus változatáról nem árt tudni, hogy a leghatékonyabbnak a lítium-ionos típus számít, ugyanis bármilyen töltöttségi szintnél csatlakoztatható a töltőre károsodás nélkül.

Festékkeverő

Az elektromos keverőgépnek nagy hasznát vehetjük építkezés, lakásfelújítás során. A különböző komponensek összekeverése a homogén festőanyag érdekében időigényes és fárasztó kézi erővel, de ezekkel az eszközökkel, gépi erővel gyerekjátéknak tűnik.

Legismertebb feladatuk a falfestékek keverése, akár mi színezzük a bázisfestéket, akár készen vásárolt festéket akarunk felkeverni.

A csemperagasztók összeállításánál is segítséget jelent, így lehetőségünk van arra is, hogy egyszerre csak kis mennyiséget keverjünk be. Nem csak csemperagasztókhoz, hanem általában habarcsokhoz is használhatjuk, meggyorsítva ezzel a munkát.

Forrasztópáka

A köztudatban a forrasztás, a fémek közötti oldhatatlan kötés létrehozása csak a híradástechnikában alkalmazható. Pedig a valóságban más a helyzet: akár te is elsajátíthatod és alkalmazhatod barkácsműhelyedben a forrasztás precizitást igénylő művészetét.

Minden olyan munkánál szerepe kap, ahol fémeket kell egymáshoz illeszteni, például vezetékek összekötése, ékszerek javítása.

A munkához elsősorban forrasztópákára van szükség. Kisebb tárgyakhoz, kis olvadáspontú lágyforrasztáshoz használható.

Csiszológép

A csiszolók és csiszolótárcsák nélkülözhetetlen darabjai a barkácsműhelynek. Az emberi erőt helyettesítve csiszolhatsz fát, fémet, vagy akár falat, betonfelületet is.

Attól függően, hogy milyen mozgással dolgoznak, megkülönböztetünk rezgőcsiszolót, excentercsiszolót és deltacsiszolót.

A rezgő csiszolónak a neve is utal arra, hogy rezgő mozgással simítja a felületet.

Az excentercsiszoló forgó mozgást végez, míg a háromszög alakú deltacsiszolóval a nehezen hozzáférhető helyeket is meg tudod munkálni.

Érdemes mindhárom típust beszerezni.

Fűrészgép

A fűrészek szintén az otthoni barkácsszerszámok alapvető kellékei. Ezeknél az eszközöknél is a legfőbb cél az emberi erő helyettesítése, de ezen túlmenően sokkal szebb munkát tudsz végezni, akár fával, akár fémmel dolgozol.

A motoros fűrészek faanyag vágására, a körfűrészek már fémek vágására is alkalmasak speciális fűrészlappal.

Otthoni barkácsoláshoz jó szolgálatot tesz a multifunkciós gép. Nem csak durva vágáshoz és nehezen hozzáférhető helyeken való munkához, de görbe vonalak és precizitást igénylő formák fűrészeléséhez, valamint egyenes vonalú vágáshoz is jó.

Elektromos asztali köszörű

Barkácsműhelyedben a gépi köszörű fontosabb eszköz, mint gondolnád. Karbantarthatod vele a fúrókat, vésőket, használhatod sarkok csiszolására.

Jármű akkumulátor töltő

Ha sokáig nem használod az autódat, vagy álló helyzetben olyan funkciókat használsz, ami lemeríti az akkumulátort, szükség lehet töltésre. Aki szembesült már azzal a problémával, hogy nem indul a gépkocsija, tudja, hogy ennek az eszköznek is helye van az otthoni műhelyben vagy a garázsban.

Akár felügyelet nélkül is megtörténhet a töltés automata töltővel, de fontos, hogy a töltőt a gépkocsiban elhelyezett akkumulátor típusának megfelelően válaszd ki.

A jól felszerelt otthoni műhely tehát nélkülözhetetlen a ház körüli munka elvégzéséhez, javításokhoz. A szerszámok használati értéke túlmutat a befektetett értéken, mert egy házban a pincétől a padlásig mindenféle karbantartó és alkotómunkára alkalmasak.

Idővel kiderül az is, mihez értesz jobban, mivel szeretnél foglalkozni, mire van szükséged. Ennek megfelelően az alapgépeket a későbbiekben ki lehet egészíteni speciális eszközökkel és berendezésekkel.

Kapcsolódó cikkek:

Mire jók az egyes munkavédelmi kesztyűk?

Hogyan érdemes összeállítani az otthoni barkácskészletet

A gipszkartonozás eszközei

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    Raktáron
    127 990 Ft / db
     
    Megnézem