Kerti bútorok és virágtartók zsalukőből

Építőanyag.hu

kerti bútorok és virágtartók zsalukőből

A zsalukő nagyszerű építőanyag, sokoldalú termék. Nem csak falakat, kerítéseket, épületeket készíthetünk vele, hanem a kertben, vagy akár a lakásban is felhasználhatjuk.

A zsalukő egy speciális alakú, több méretben, formába öntve készített üreges betonelem. Lerakva könnyen sorolható. Viszonylag jól festhető, törhető, vágható, és remekül ragasztható építőipari anyag. Üreges kialakítása miatt masszív lábazatokat, falazatokat tudunk segítségével építeni, ha vasalatot teszünk az üregekbe, az üreget pedig kiöntjük betonnal. Ha pedig üresen hagyjuk az üregeket, a közre szorult levegőnek köszönhetően növelhetjük az építmény hőszigetelő képességét.

Építkezésen, kerítés vagy pince kialakításakor mindig marad ki néhány elem. Nézzük, mi mindenre használhatjuk még építésen kívül a zsalukövet!

Növények ültetésére is alkalmas a zsalukő

A megmaradt elemek esetén kézenfekvő, hogy virágot ültessünk bele. A kertbe kihelyezve mindkét végét hagyjuk nyitottnak, így megóvjuk a növényeket a túllocsolástól, hiszen a fölösleges víz a talajba szivárog. Ez egyúttal a kiszáradástól is védi a növényzetet. Töltsük meg tápdús virágfölddel a zsaluköveket, így szebbek lesznek a virágaink.

Tehetjük sorba, akár egyforma növényeket ültetve bele, vagy elrendezhetjük különféle alakzatokba. A lényeg, hogy ha csak egy rétegben helyezzük el, rögzíteni sem kell.

A pozsgás növények például nagyon jól mutatnak a beton tartóban.

jól mutatnak a pozsgás növények zsalukő virágtartóban

Zöld fal vagy függőkert zsalukőből

Most, amikor minden talpalatnyi helyet kihasználunk, hogy zöldítsük környezetünket, egyre népszerűbben a függőleges kertek, a zöld falak. A csodás látvány titka, hogy minél több zöld kerüljön egymás fölé és mellé. Oázist teremthetünk csöppnyi erkélyünkön, a kertünk egy részében, de akár a lakásban is.

A zöld fal kialakításhoz kiválóan alkalmas a zsalukő.

De hogyan is épül ez a fal? A köveket eltérően a fal építésétől úgy helyezzük el, hogy a nyílások egymás mellett legyenek, ne egymás fölött. Olyan, mint egy nyitott postaládákkal felszerelt fal. Ezt az építményt mindenképpen rögzíteni kell teljes magasságában és szélességében a mögötte lévő falhoz, vagy egy stabil állványhoz. A zsaluköveket is rögzítsük egymáshoz. Nagyon fontos a stabilitás és a biztonság, mert a nehéz, földdel töltött betonelemek ledőlve balesetet okozhatnak.

A növényeket cserépbe ültetjük, gondoskodva az alátétről, ami a fölösleges vizet felfogja. Minden nyílásba kerül valami szépség, ami nem csak gyönyörködtet, de környezetünk mikroklímáját is alakítja. (Fontos, hogy lehetőleg örökzöld, vagy lombhullató, szépen színeződő, tág tűrésű futónövényeket ültessünk.)

zöld fal zsalukővel

Kerítés kreatívan zsalukővel

A zsalukő kiváló kerítésalapnak, de akár zárt betonkerítést is építhetünk belőle.

A fentieknél izgalmasabb és látványosabb, ha úgynevezett „áttört” kerítést alkotunk, amin bejut a napfény, a levegő is, mégis takarja a házat a kíváncsi szemek elől. Keleti és mediterrán építészeti megoldásokra emlékeztet.

Ennek a kerítésnek a megalkotásához csak az kell, hogy a zöldfalaknál említett módon szabadon, mintegy „fordítva” építkezzünk belőle. Nem elég egyszerűen egymásra helyezni a lapokat, lábazatra, rögzítésére is szükség van.

kerítés zsalukővel

Zsalukőből bútort

Legkézenfekvőbb, ha kerti bútornak használjuk föl. A zsalukőből készülhet a pad vagy szék, asztal váza, fából az ülőfelület, illetve az asztallap. A natúr beton nagyszerűen mutat pácolt vagy festett fával, de a festett beton is a natúr színű faanyaggal. A faanyaghoz használjunk vízálló kültéri lazúrt.

Ha nagy teraszunk van, amivel akár megnövelhetjük a lakóterek, több bútort is elhelyezhetünk, amelyhez zsalukövet használtunk fel. Főleg a minimalista stílusú lakóházakhoz illik. Kisebb teraszoknál csak egy-egy odailló darabot helyezzünk el.

Virágtartó, íróasztal, étkezőasztal, dohányzóasztal, polc, TV szekrény váza lehet. Az asztalkészítésnél gondoljunk arra, hogy a megmunkált fa mellett az edzett üveglap is kitűnően illik hozzá.

Webáruházunkban kényelmesen megvásárolhatod, akár kerti dekorációhoz, kerti takarófalhoz, kerítéshez vagy más célra keresel zsalukövet!

Kapcsolódó cikkek:

Mire jó a zsalukő? Mitől jó vagy rossz a zsalu?

Mi az a hőátbocsátási tényező és miért fontos?

Kerti támfalak építése

Kapcsolódó termékek

    • Expressz átvétel
    Raktáron
    1 510 Ft / db
     
    Megnézem
  • Rendelésre
    1 240 Ft / db
     
    Megnézem